[...] ogólnego stanu zdrowia i odżywienia organizmu. Spożywając dietę o dopasowanej do zapotrzebowania zawartości makro- i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku pewnych deficytów, zwłaszcza pogłębiających się od [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
[...] Siła spada bardziej, niż wskazywałaby na to utrata określonej ilości muskulatury. Prawdopodobnie z wiekiem zmniejsza się nie tylko objętość mięśni, ale też pogarsza ich jakość, dlatego włókna generują mniejszą siłę i moc (nawet gdy utrata masy mięśniowej u danej osoby nie jest aż tak znacząca). Na poziomie komórkowym i tkankowym związana z [...]
[...] momencie może znacznie ograniczać rozwój sylwetki zawodnika, ze względu na ściśle określone limity wagi. Można przez kilka lat poprawiać gęstość, głębokość separacji, jakość oraz rzeźbę mięśni, uzyskać wymaganą wagę stosując często „ekstremalne metody reżimu” (mam tu na myśli trening aerobowy 2, a nawet 3x dziennie, dietę z [...]
Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Beta-alanina należy do listy związków suplementacji sportowej, której zastosowanie doceniane jest od niedawna. Jej właściwości, które przekładają się na wsparcie sportowej formy, szybko zostały dostrzeżone i powiązane ze wzrostem wytrzymałości mięśniowej, która to skutecznie jest podnoszona w toku suplementacji, jak i treningów. Smak jest dość [...]
[...] Badania jednak sugerują, że przyczyną występowania migreny jest złożona kombinacja czynników środowiskowych i genetycznych. Podsumowanie Migreny mogą poważnie wpłynąć na jakość życia i uniemożliwić wykonywanie normalnych codziennych czynności. Jeśli masz objawy migreny, które utrudniają Ci normalne funkcjonowanie, skontaktuj się z lekarzem, [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
[...] wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej restauracji, sięgnęły po produkty łatwiejsze do przygotowania, aniżeli serca, żołądki czy wątróbki. Czy warto jeść podroby? Podroby poprzerastane [...]
[...] V, wąski pas i pośladki „ułożone” wysoko, dopracowane połączenie ud i pośladków, smukłe uda, podudzie wysoko podcięte. Całe ciało tej zawodniczki ma świetną jakość, tonus, nie ma „mowy” tu o fałdce (pustej) skóry, bardzo estetyczny wygląd - to bardzo duży atut. Forma startowa idealna, widać dużo [...]
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
[...] opakowania. Wyjątkowy smak oraz starannie skomponowana receptura sprawia, że krem ten nie jest dedykowany tylko osobom zmagających się z alergiami, cukrzycą czy będących na dietach wegańskich. Krem ten może zagościć na stołach każdego, kto lubi wyjątkowe połączenie wiśni i czekolady i chce przy tym zachować najwyższą jakość spożywanego produktu.
Marskość często wywołuje zmniejszenie masy i siły mięśni, co ogranicza zdolność do wykonywania codziennych czynności i wpływa na jakość życia. Trening siłowy może zwiększyć siłę i masę mięśni u starszych i przewlekle chorych pacjentów. Badanie naukowe Naukowcy przeprowadzili randomizowane, kontrolowane badanie, aby sprawdzić, czy trening oporowy [...]
Jadłem juz wiele różnych białek różnych firm i miałem różne odczucia po ich spożyciu . Zauważyłem pewną zależność : np. Białka serwatkowe(droższe) takich firm jak Trec Olimp Ultimate są znakomicie rozpuszczalne a po wymieszaniu nie ma żadnej piany , natomiast te tańsze jak np Vitalmax Whey pro 82% (niby skład spoko ) jest beznadziejne trudno to [...]
Witam, od pewnego czasu (3 tygodni cyklu) nie zauwazylem zadnych postepow, na sile jak i wagowo... Na poczatku zwiekszylem bialko do 2,5 na kg masy ciala (wczesniej bylo 2 g) , jednak to nic nie dalo. Postanowilem zwiekszyc ilosc weglowodanow ( wczesniej przytylem podczas miesiecznego cyklu na 3g weglowadanow na kg masy ciala, szybko lapie tluszcz [...]
Witam, ostatnio włączyłem do diety wołowinę - chude mięsko tzn. udziec i polędwicę. Zerknąłem na NutritionData i ku mojemu zaskoczeniu w rubryce PROTEIN QUALITY pojawiła się liczba 94 a nie jak oczekiwałem coś ok. 130-140 (jajko 136). Sami zerknijcie: http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/7388/2. Zawsze sądziłem, że krówka będzie miała [...]
Witam, chciałem się zapytać, jak to jest z jakością białka niezwierzęcego. Jeśli na przykład po treningu chcę zjeść 30g białka pełnowartościowego w jednym posiłku, to powinienem liczyć białko z ryżu/kaszy/makaronu jako pełnowartościowe? Ostatnio kupiłem sobie makaron pełnoziarnisty, który w 100g zawiera 68g węgli i 15g białka. Czy to znaczy, że [...]
Witam. Mam pytanie odnośnie ilości i jakości spożywanego białka. Od września zapisuję się na siłownię i chciałbym spytać, czy jeśli w ciągu dnia będę jadł jaja, kurczaka, indyka, mintaja, porcję wołowiny, jogurt wysokobiałkowy od bakoma i tuńczyka i wyjdzie mi 152 g białka, czy przy wadze 64 kg wystarczy do rozbudowy mięśni i czy jest to [...]
dajmy na to gdyby odzywke bialkowa potraktowac wrzaca woda? Albo np z czyms jakis czas w piekarniku jak ciasto podpiec - to czy jakos bialka si epogorszy? Nie mowie tu o scinaniu bialka to to tylko zmiana konsystencji ale o zniszczeniu aminokwasow. Ktos wie?